Historien

Converse

I februari år 1908 bestämde sig en 47 år gammal man, Marquis Mills Converse, att starta upp en skotillverkningsfirma inriktad på skor med gummisula. Converse Rubber Shoe Company. Ingen kunde väl då ana att hans skor skulle fortsätta att bäras och stå högt i popularitet över 100 år senare. 1917 är året då den legendariska Converse All-Star basketball skon togs fram. Urspunget till det vi idag, kort och gott, kallar Converse. 1921 klev en stor basketboll stjärna, Charles H. ”Chuck” Taylor, in i en av tillverkarens butiker och klagade över skoskav när han spelade. Han fick prova All-star skon och han älskade den!  Han fick jobb för Converse som deras talesperson och reklampelare. Reste Amerika runt och sålde in skon. Den blev redan då omåttligt populär som basketsko och 1932 lades Chuks autograf till på den klassiska stjärnan på Converse skon och där pryder den sin plats än idag. Converse skon fortsatte under lång tid att vara en ren sport sko. I början av 70-talet kom märken så som Puma, Adidas och Nike in på marknaden och knuffade bort Converse från sin topplacering över sportskor.

Först på 80-talet började skon avvändas som fritidssko. Krisen i USAs ekonomi i slutet under 90-talet tog tyvärr hårt på Converse Rubber Shoe Company. Dom förlorade marknadsandeler och tog ett par riktigt dåliga ekonomiska beslut. 2001 tvingades företaget att ansöka om konkurs. Idag ägs företagen faktiskt av Nike.

Den enorma populariteten skon har idag började när 80-tals modet kom igen under år 2005. Converse fick ett uppsving utan dess like! Mycket pga. av att den kunde ses på förebilder inom nästan allt. Sportstjärnor, hårdrockare, popartister, skatare och skådespelare. Ja den bärs och älskas av alla.  Det finns väl ingen annan sko som kan bäras till alla plagg på samma sätt som ett par Converse. Lika snyggt till jeans som till kostym eller klänning. Till och med på röda mattan i Hollywood ser vi den mellan varven. Kristen stewart, Drew Barrymore och Christina Applegate är några av de som vågat.

Men vad är det då med denna sko som gör att den lever kvar så starkt? Troligtvis handlar det mycket om att skons enkla och rena utformning. Med en liten rand på Gummisulan och stjärnloggan. Den finns där men gör inte mycket väsen av sig. Converse är helt enkelt väldigt stilrena. Bekvämligheten ska vi självklart inte glömma. Komforten från sin tid som sportsko lever kvar. Gummi, Canvas och behaglig passform. Så enkelt men så lyckat. Det spelar självklart också in att skon finns i så otroligt många utföranden. Tänk på vilken färg som helst och nästan garanterat finns det ett par Converse i exakt den nyansen du tänkte på. Kolla med Joshua Mueller i Lakewood USA om du tvivlar. På flyttbara hyllor i hans källare kan man beskåda så många som 1546 par Converse skor! Men då är han också enligt Guiness rekord bok den man i världen som lyckats bäst med sin samling.

Nej så bra som det gått för Converse skon det hade nog aldrig Marquis Mills Converse vågat tro när han startade sin lilla fabrik för över 100 år sedan.