Converse som rörmokare – går det?

Rörmokeri är ett hantverk som ibland kan vara lite kladdigt och inte alltid så rumsrent. En del av jobbet innebär att krypa bland rör och handskas med avlopp. Inte ett jobb som gemene man kanske skulle vilja ta på sig, men ack så viktigt är det ändå att det finns duktiga rörmokare där ute som rycker in när olyckan väl är framme. Ett vanligt missförstånd är dock att rörmokare och andra yrken inom hantverk inte kan klä sig i snygga skor (läs – Converse) på grund att arbetsmiljön. Det är dock en sanning helt utan underlag. Rörmokare, likväl som andra hantverkare, kan visst klä sig i snygga skor utan att behöva oroa sig för att se för ”lediga” ut eller slitage och fläckar. Det med viss eftertanke givetvis men med riktlinjerna kvalité och tålighet så är det fritt fram även för denna yrkesgrupp att ge ut på stan shoppandes efter nya skor.

Vad är då viktigt att tänka på när man ska köpa nya arbetsskor?

Enligt arbetsmiljöverket så är det ett krav att man ska ha tillgång till rätt verktyg för att kunna utföra sitt arbete på ett vettigt sätt, och det gäller ju såklart även vilka skor man har på sig.

Tålighet

Jobbar man som hantverkare och vistas i miljöer med tunga föremål liggandes omkring sig så är det viktigt att gardera sig ifall att man skulle råka tappa något. Därför är det viktigt att man jämför olika skor mot varandra. Ett klokt val är att välja skor med ”särskilt skydd”. Särskilt skydd innebär att skorna är försedda med ett typ av kluster på insidan som omfattar framdelen av skon. Inte att missta för stålhätta.

Slitage

Skor är som vilket annat verktyg som helst och slits av naturliga anledningar med tiden. När du köper verktyg idag så har du förmodligen med i beräkningen hur lång livslängden är på hammarn. På samma sätt ska man tänka efter när man köper nya skor. Välj arbetsskor som du vet kommer att hålla länge. Var noggrann och välj inte bara första bästa, tänk också på i vilka miljöer du brukar befinna dig i på dagarna. Känner du dig osäker så se till att fråga någon utav försäljarna i butikerna som ofta brukar ha bra koll.

Som hantverkare är du företagets skyltfönster utåt, klä dig därefter…

Nu när vi täckt dem mest relevanta teknikaliteter, tålighet och slitage, så är det dags att återkoppla till något som spelar minst lika viktigt. Jobbar du som hantverkare så du faktiskt företagets främsta säljare. Du är den som är ute och träffar kunderna och då spelar faktiskt det yttre en betydande roll. När skon converse först lanserades så var grundtanken att den skulle kunna användas utav alla. Därför har man alltid sett till att lansera ett antal modeller som är utav mer gedigen kvalité, utan att dessa är mindre fashionabla. Ett exempel på det är skon Stan Smith som finns tillgänglig både i Casual modell likväl som för hantverkare och andra närliggande yrkesgruppen som kräver bättre kvalité.